Makanan Tradisional Kaum Iban 

 

Negeri Sarawak bukan sahaja kaya dengan budaya kaumnya yang berbilang malah mempunyai aneka pilihan makanan kebudayaan dan tradisional yang banyak contohnya kaum iban.

Berikut merupakan makanan, kuih-muih dan lauk tradisional kaum iban yang porpular di Sarawak.

 

Ayam Pansuh :

Manuk pansuh ini biasanya menggunakan ayam tua untuk dimasak di dalam buluh. Daun ubi akan diletakkan pada hujung buluh untuk menghasilkan bau wangi.

 

 2b0b CML70PJUkAEtgcE

Penganan:

  51558165525 freesize

 

Kuih Sepit:

  2aa4248d7bfe9041f549e3999dc4f278

 Kuih Karas (Kuih Jala) :

 

 51558165553 freesize aaaa

Kuih Cuan (Kuih Ros):

 

IMG 8107 cooking and baking 52 196-a