Menjelang hari raya, anda boleh melihat banyak hidangan tradisional masyarakat Melayu yang dihidangkan. Mungkin hidangan tersebut menjadi hidangan yang tidak asing lagi bagi kita. Namun, sejarah di sebalik setiap hidangan itu sangat bermakna. Antara makanan masyarakat Melayu yang boleh kita dapatkan di Marudi adalah :
1. Satay
Satay dihasilkan daripada seorang tukang masak jalanan yang berbangsa Melayu berasal daripada Java, Indonesia. Namun sehingga kini, satay menjadi makanan yang digemari oleh masyarakat Malaysia bahkan tidak terlepas juga daripada orang Marudi sendiri.
2. Nasi Lemak
Nasi Lemak merupakan salah satu makanan masyarakat Melayu yang tidak asing lagi. Nasi Lemak ini merupakan sebuah yang mempunyai kalori yang tinggi. Oleh yang demikian, setiap petani atau nelayan selalu membekalkan nasi lemak pergi bekerja dan dalam masa yang sama perkerjaan mereka memerlukan tenaga yang banyak maka dengan itu, nasi lemak adalah sangat sesuai untuk dibekalkan kepada mereka.